Osoby borykające się z różnego rodzaju nowotworami wiedzą doskonale jak nierówna potrafi być ta walka. W związku z tym inni starają się do minimum ograniczyć rolę czynników rakotwórczych w ramach działań profilaktycznych. Tak więc czym jest chemoprewencja w profilaktyce nowotworu?
Czym jest chemoprewencja?
Chemoprewencja jest jedną z dość kontrowersyjnych metod zapobiegania nowotworom. Głównie polega ona na stosowaniu naturalnych lub nawet syntetycznych związków chemicznych, które mają zminimalizować ryzyko rozwoju nowotworu. Warto zauważyć w pierwszej kolejności, że to ludzki organizm regularnie wykorzystuje niektóre substancje zawarte w produktach, a także nie które z nich są produkowane w jego wnętrzu, by chronić swoje własne tkanki przed różnymi uszkodzeniami, nawet tymi, które powstają podczas regularnego procesu przemiany materii. Dlaczego jest to tak istotne? Otóż nawarstwianie się uszkodzeń tkanek, może zwiększyć ryzyko rozwoju komórek nowotworowych. W tym momencie, warty uwagi jest fakt, że proces nowotworowy od momentu powstania do momentu uzyskania zaawansowanego stadium jest wieloetapowy. Oznacza to, że zahamowanie już jednego z tych etapów, może nie tylko spowolnić, ale często nawet i zatrzymać rozwój guza. W związku z tym naukowcy podkreślają rolę chemoprewencji, a jednocześnie wiążą z nią duże nadzieje. Ciągle tak naprawdę trwają badanie odnośnie tych składników diety, które w pewnym sensie wykazują aktywność biologiczną i mogą mieć działanie przeciwnowotworowe. Już przeprowadzone w 2014 roku, badania na skalę europejską pozwoliły odkryć, że spożywanie dużych ilości owoców oraz warzyw może znacznie zminimalizować ryzyko rozwoju niektórych nowotworów jak np. nowotwór jamy ustnej, nowotwór gardła, nowotwór krtani, nowotwór przełyku, czy nawet nowotwór żołądka lub płuc. Warto jednak zaznaczyć, że w momencie przeprowadzanych testów, na grupie osób, które są określone mianem grupy podwyższonego ryzyka i mają predyspozycje do rozwoju choroby nowotworowej, skuteczność chemoprewencji nie była na zbyt wysokim poziomie.
Chemoprewencja- jakie substancje zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory?
Wśród testowanych substancji, które miałyby realnie zmniejszyć ryzyko rozwoju choroby nowotworowej znalazły się między innymi:
- beta-karoten- jest to swojego rodzaju antyoksydant, który jednocześnie jest jedna z substancji, z którą związane są wielkie nadzieje. To właśnie beta-karoten jest odpowiedzialny za nadawanie owocom ich pomarańczowej barwy. Najważniejsze jest jednak to, że substancja ta znacznie wspiera proces różnicowania się komórek, a także jest prekursorem witaminy A. Substancja ta według naukowców może znacznie spowolnić rozwój komórek nowotworowych w organizmie.
- witamina A- jest to niezwykle aktywna forma witaminy E, która z kolei ma silne działanie utleniające. Badania przeprowadzone na grupie mężczyzn dały zadowalające wyniki, odnośnie tego, że substancja ta znacznie zmniejsza ryzyko zachorowania na raka prostaty oraz nowotworu stercza.
- wapń- jedna z najważniejszych substancji dla ludzkiego organizmu, co ciekawe jest ona badana pod kątem chemoprewencji. Badania wykazały, że dieta, która bogata jest w wapń znacznie może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka rozwój raka okrężnicy, a sama suplementacja wapnem może zminimalizować nawroty gruczolaków w okolicy okrężnicy.
- witamina D- substancja ta prawdopodobnie ma wpływ na procesy podziałów komórkowych, a dokładnie na ich tempo. Co więcej może ona również powstrzymać powstawanie nowych naczyń krwionośnych w obrębie już istniejących guzów nowotworowych.
- selen- substancja ta ma wpływ na system odpornościowy naszego organizmu, a co najważniejsze selen jest silnym antyoksydantem. Badania wykazały, że suplementacja selenem chroni mężczyzn przed rozwojem raka prostaty nawet o 60%.