Jakie wartości odżywcze ma ocet jabłkowy 

Jakie wartości odżywcze ma ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy to produkt powstający na skutek octowej fermentacji. Od wielu lat jest stosowany w kuchni i doceniany przez entuzjastów medycyny niekonwencjonalnej. Nic w tym jednak dziwnego. Ze względu na imponujący skład jest produktem o wielu zdrowotnych właściwościach. Nie będzie przesadą stwierdzenie, że jest to produkt, który powinien znaleźć się w każdej kuchni. Jego możliwości wciąż poddawane są badaniom, aczkolwiek wielu naukowców już dawno temu oceniło ocet jabłkowy jako produkt, po który warto sięgać regularnie. Dlaczego ocet jabłkowy to skarbnica zdrowia i jakie wartości się w nim kryją? 

Co kryje w sobie ocet jabłkowy? 

Niepasteryzowany i niefiltrowany ocet jabłkowy, w którym nie ma żadnych chemicznych dodatków to źródło bardzo wielu wartości odżywczych, których nasz organizm potrzebuje w konkretnych ilościach każdego dnia. Kwas octowy jest głównym składnikiem, który odznacza się właściwościami antyseptycznymi i antybakteryjnymi. Kolejnym ważnym elementem octu jabłkowego są pektyny, czyli związki chemiczne należące do błonnika pokarmowego. To za ich sprawą do krwiobiegu przedostaje się mniej cholesterolu. To również pektyny odpowiadają za regulację glukozy oraz obniżenie ciśnienia. W składzie octu jabłkowego znajdują się również witaminy z grupy B oraz witaminę C. Warto dodać, że jest źródłem niezwykle istotnych makroelementów, m.in. potasu, żelaza, sodu, fosforu, wapnia i magnezu. 

Jakie są jego właściwości? 

Ocet jabłkowy wykazuje bardzo silne działanie antybakteryjne i antyseptyczne. Właśnie z tego powodu w bardzo wielu gospodarstwach był stosowany przede wszystkim jako silny środek odkażający. Niektóre gospodynie domowe do dziś myją świeże warzywa i owoce w roztworze z octu jabłkowego, co znacząco wpływa na eliminację szkodliwych bakterii. Ocet jabłkowy reguluje poziom cukru we krwi, a niektóre badania potwierdzają, że jego regularne spożywanie redukuje ryzyko zachorowania na cukrzycę. Po ten produkt sięgają również osoby borykające się z nadwagą lub poważną otyłością. Ocet gwarantuje uczucie sytości, a jednocześnie wpływa na przyspieszenie przemiany materii. Dzięki temu znacznie łatwiej przebiega redukcja kilogramów i utrzymanie zdrowej wagi. Niektóre kobiety tworzą na bazie octu jabłkowego roztwory do pielęgnacji włosów. Kuracja octowa poprawia kondycję włosów i nadaje im świetnego blasku. Warto również zainteresować się naturalnymi tonikami do twarzy na bazie octu jabłkowego, bo dzięki nim nasza skóra nabierze pięknego wyglądu.

Przeczytaj również:  Choroba autoimmunologiczna - co to jest?