Jakie antyoksydanty w winie czerwonym są ważne?

Czerwone wino słynie z wielu dobroczynnych właściwości. W przypadku składników najważniejsze są antyoksydanty w winie czerwonym. Są to związki, które bardzo dobrze neutralizują wolne rodniki.

Antyoksydanty w winie czerwonym, co warto o nich wiedzieć?

Antyoksydanty w winie czerwonym, na przykład primitivo (o primitivo więcej przeczytasz tu: https://naszewino.pl/primitivo) sprawiają, że jest to wyjątkowy napój, który ma bardzo dużo cennych właściwości. Ogromne znaczenie mają polifenole. Liczne badania potwierdzają, że działają one ochronnie na organizm i pomagają w profilaktyce wielu schorzeń cywilizacyjnych. Pomagają przy cukrzycy, a także chronią przed chorobami układu krążenia. Jednak to nie wszystkie ich właściwości. Dlatego picie czerwonego wina, oczywiście w niewielkich ilościach może przynieść bardzo dużo dobrego dla organizmu człowieka.

Jakie antyoksydanty w winie występują?

W czerwonym winie, na przykład primitivo występuje wiele antyoksydantów. Wynika to z tego, że w procesie wytwarzania wykorzystuje się całe owoce wraz z pestkami i skórką. W czerwonym winie znaleźć można składniki mineralne, mikro i makroelementy, a w szczególności fosfor, żelazo, sód, wapń, potas, selen, cynk i miedź. Co więcej, czerwone wino to także bogactwo flawonoidów, które wykazują aktywność przeciwutleniającą. Wśród najważniejszych warto wymienić: katechinę, kemferol, mirycetynę, antocyjany, galusan, epikatechniny, kwercetynę, cyjanidynę, resweratrol i wiele, wiele więcej.

Antyoksydanty w winie czerwonym, czyli jakie są właściwości tego napoju

Czerwone wino ma wiele cennych właściwości, ale pod warunkiem, że jest spożywane z umiarem. Zalety tego napoju wynikają między innymi z obecności taniny i resweratrolu. Są to związki, które zawarte są w skórce i pestkach ciemnych winogron. Dzięki temu czerwone wino pomaga dobrze trawić tłuste potrawy. Dlatego czerwone wino bardzo dobrze spełni swoje zadanie podczas obiadu. W napoju występują garbniki, które skutecznie zabezpieczają śluzówkę żołądka i chronią przed zbyt dużym wytwarzaniem kwasu solnego. Kluczowym antyoksydantem zawartym w czerwonym winie jest resweratrol.

Przeczytaj również:  Jak wzmocnić stawy?

Antyoksydanty w winie czerwonym, czyli jakie są najważniejsze właściwości resweratrolu?

Resweratrol jest bardzo silnym antyoksydantem. Wśród licznych pozytywnych cech związek ten wykazuje właściwości przeciwmiażdżycowe, przeciwzapalne i odmładzające. Substancja ta bardzo dobrze chroni przed wystąpieniem demencji starczej czy też choroby Alzheimera. Resweratrol bardzo dobrze wpływa także na zmniejszanie dolegliwości bólowych, jeśli chodzi o bóle stawowe.

Inne ważne antyoksydanty w czerwonym winie

W czerwonym winie występuje katechina, czyli związek, który należy do flawonoidów. Bardzo dobrze poprawia ona metabolizm tkanki tłuszczowej. Z kolei kwercetyna jest to pochodna flawonu. Najważniejsze zalety to między innymi działanie przeciwzapalne. Co więcej, bardzo dobrze zmniejsza ona aktywność histaminy oraz ogranicza reakcje alergiczne w organizmie. Warto wspomnieć też o mirycetynie. Ma ona solne właściwości przeciwutleniające. Badania dowodzą, że jest ona także powiązana ze zmniejszonym ryzykiem zachorowania na nowotwór prostaty.

Antyoksydanty w winie, podsumowanie

Czerwone wino zawiera wiele cennych składników. Wśród kluczowych substancji wymienia się między innymi mirycetynę, kwercetynę, kemferol i resweratrol. Badania naukowe wskazują także, że w czerwonym winie są kwasy fenolowe, na przykład: kwas galusowy, kawowy, chlorogenowy i p-kumarowy. Warto wskazać także takie związki jak: kwas galusowy, witaminy z grupy B, witamina C, E, A i D. Nie należy jednak nadużywać tego napoju, ponieważ można osiągnąć skutek przeciwny do zamierzonego. Trzeba pamiętać o tym, że alkohol jest traktowany przez organizm jak trucizna. Zbyt częste picie napojów alkoholowych prowadzi do uzależnień, a także marskości wątroby. Dlatego we wszystkim trzeba zachować umiar i rozsądek. Czerwone wino jest dla ludzi, ma wiele pozytywnych właściwości, ale warto spożywać napój od czasu do czasu, na przykład lampkę czerwonego wina przy okazji niedzieli lub innej ważnej uroczystości.