Dieta pełni jedną z najważniejszych ról w przypadku, kiedy mowa o profilaktyce chorób nowotworowych. Niektóre dodatki do żywności, a także inne konserwanty, mogą znacznie zwiększyć ryzyko rozwoju komórek nowotworowych. Tak więc, profilaktyka nowotworowa- dieta.
Profilaktyka nowotworowa- jakie produkty w diecie zwiększają ryzyko zachorowania?
Warto zacząć od tego, jakie produkty żywnościowe, znacznie zwiększają ryzyko zachorowania na raka jednego z narządów. Jednak czy wiedzieliście, że szacunkowo, około 80% wszystkich diagnozowanych nowotworów ma swoje podłoże w czynnikach zewnętrznych? Jednak czym są wspomniane już czynniki zewnętrzne? Otóż okazuje się, że może to być zakażenie wirusem, promieniowanie UV, rakotwórcze substancje chemiczne, a co najważniejsze- nieodpowiednia żywność i niewłaściwy styl życia. Warto więc wcześniej dowiedzieć się, czy składniki występujące w spożywanych produktach (takie jak chociażby E385), są dla nas dobre. Dopiero później, jako czynnik zwiększający ryzyko zachorowania na raka któregoś z narządów, wymienia się czynniki genetyczne. Warto w tym momencie jednak podkreślić, że nowotwory nie są chorobą, którą można odziedziczyć w drodze genetycznej. Tak więc, analogicznie można wywnioskować, że głównymi czynnikami, które potęgują ryzyko zapadalności na różnego rodzaju choroby nowotworowe, to te, które mają bezpośredni związek zarówno z nieodpowiednią dietą, jak i nieodpowiednim stylem życia, a czynniki ten na ogół występują w dokładnej korelacji. Śmiało można posłużyć się danymi, że na świecie blisko 30% nowotworów, spowodowane jest właśnie niewłaściwą dietą. Jakie są główne składniki pokarmowe, które przyczyniają się w tak dużym stopniu do rozwoju nowotworów? Otóż:
- spożywanie w nadmiernej ilości tłuszczów zarówno pochodzenia zwierzęcego, jak i tych pochodzenia roślinnego omega-6.
- spożywanie w dużych ilościach czerwonego mięsa
- spożywanie w nadmiarze żywności która jest wysoko przetworzona, a w tym także produktów mocno solonych, peklowanych oraz produktów wędzonych i marynowanych.
- spożywanie żywności z mikrobiologicznymi zanieczyszczeniami
- nadmiar żywności, otyłość
Nieracjonalne żywienie jest więc najczęstszą przyczyną zapadania na choroby nowotworowe. Co więcej wysoko kaloryczna dieta, brak umiaru w spożywaniu tłustych pokarmów, a także żywność wysoko przetworzona, może również doprowadzić do nasilenia się już występujących chorób nowotworowych. Szczególnie, powyżej wymienione czynniki sprzyjają rozwojowi takich nowotworów jak:
- rak jelita grubego
- rak sutka
- rak żołądka
- rak gruczołu krokowego
- rak trzonu macicy
Śmiało można więc wysnuć wniosek, że nowotwory te można nazywać i zaliczyć do grupy dietozależnych.
Profilaktyka nowotworowa- dieta
W wielu wypadkach okazuje się, że odpowiedni styl życia i dobrze zbilansowana dieta, może nie tylko uchronić przed rakiem, ale również spowolnić proces tej choroby lub załagodzić jej przebieg. Wielu ekspertów również wskazuje na rolę diety, jako jednego z czynników, które powinny być wsparciem dla terapii przeciwnowotworowej. Zdrowa i ekologiczna żywność może uchronić przed następującymi rodzajami raka:
- raka płuc
- raka jelita grubego
- raka piersi
- raka prostaty
W dużej mierze proces onkogenezy, czyli rozwoju komórek rakowych jest ściśle powiązany z nawykami żywieniowymi. Analogicznie więc proces ten można znacznie spowolnić lub całkowicie obniżyć ryzyko zachorowania na raka, po prostu przez zwracanie uwagi na to, co jemy. W profilaktyce, a także i w leczeniu nowotworów zaleca się spożywanie dużej ilości zarówno warzyw oraz owoców. Co więcej, zaleca się również spożywanie ich w postaci surowej. Są to bowiem produkty, które wykazują działanie przeciwnowotworowe, chociażby ze względu na to, że zawierają ogromne ilości antyoksydantów w postaci witamin A, E oraz C. To właśnie te składniki odpowiadają za zablokowanie działania groźnych substancji rakotwórczych, a tym samym zmniejszają ryzyko powstania nowotworów.